Sheila van Horn
Sheila van Horn
Sheila van Horn
  • Home
  • Leren Leren
    • Training Mindset & Hoogbegaafdheid 7-9jr
    • Training: Leren kan je leren! VO
    • Remedial teaching PO
    • Brugklastraining
  • Peers
  • Moeders
  • Contact
    • Telefonisch advies / overleg
    • Wie is Sheila?
  • Blog
  • Downloads
  • Account
  • Zoeken

Executieve functies - Taakinitiatie

17 apr. 2020 11:13

Taakinitiatie is één van de executieve functies op het gebied van gedrag (doen). Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen. Deze functies werken met elkaar samen en worden ingezet bij het dagelijks functioneren. Ook bij het leren en werken zijn deze functies belangrijk. Iedere persoon heeft een eigen combinatie van sterk en zwak ontwikkelde functies. De functies die zwakker zijn, kunnen meer ontwikkeld worden. Toch blijven sommige functies zwakker ten opzichte van andere sterker ontwikkelde functies.

Lees meer »

Compacten in Corona-tijd

7 apr. 2020 10:08

 

Op het moment dat de scholen dichtgingen, ging mijn aandacht naar al die hoogbegaafde kinderen die nu thuis zouden moeten gaan werken.

 

Hoe zou dat gaan? Zeker met de kinderen in het reguliere onderwijs. Zij kunnen niet meer naar de plusklas. De leerkracht kan niet even tussendoor aangeven wat wel en niet gemaakt moet worden...

Lees meer »

Executieve functies

23 mrt. 2020 16:39

Er is al veel over geschreven. Het is een populaire term voor functies, of vaardigheden, die niet nieuw zijn. Waar hebben we het over als we het over executieve functies hebben en waarom zouden hoogbegaafde leerlingen daar vaak zoveel moeite mee hebben?

Executieve functies zijn functies of vaardigheden die je inzet bij het leren (of bij volwassenen bij het uitvoeren van je werk). Ik beperk me even tot de kinderen. Om te kunnen leren moet je onder andere kunnen beginnen aan een taak (zonder uit te stellen), je aandacht vast kunnen houden, kunnen plannen en dingen kunnen onthouden. Deze vaardigheden vallen onder de executieve functies.

Lees meer »

De leerkuil

9 mrt. 2020 08:20

Hoogbegaafde kinderen zijn een ster in het vermijden van moeilijkheden. Zij hebben meestal de ervaring dat zij schoolwerk in één keer kunnen. Eigenlijk kunnen zij het al, voordat de lesstof in de klas behandelt wordt.

 

Van iets oefenen wat je al beheerst, leer je natuurlijk niets. Ontzettend saai! Maar wat als dit jouw veiligheid is? Omdat je nou eenmaal niet beter weet?

 

Lees meer »

Is mijn leerling hoogbegaafd?

23 nov. 2019 16:42

10 kenmerken die je in de schoolsituatie kunt herkennen.

Lees meer »

Is mijn kind hoogbegaafd?

26 okt. 2019 09:18

10 kenmerken die je in de thuissituatie kunt herkennen.

Lees meer »

Hoogbegaafdheid en autisme

28 sep. 2019 08:55

Eén van de meest voorkomende misdiagnoses bij hoogbegaafdheid, is ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Hoe komt het dat veel hoogbegaafde kinderen onterecht deze diagnose krijgen? En hoe voorkom je deze misdiagnose?

Lees meer »

En, hoe was de vakantie?

26 aug. 2019 12:04

De vraag die je op dit moment misschien wel het meest gesteld wordt. We hebben het over lekker warm weer, zwemmen, de bergen en de heerlijke camping waar we heen gingen. En oja, het eten was ook heerlijk!

Maar wat maakt nou eigenlijk een goede vakantie?

Lees meer »

Top 10 leukste vakantie uitjes voor hoogbegaafde kinderen

17 jul. 2019 19:45

Eindelijk… vakantie!

Lang naar uitgekeken, de laatste weken echt afgeteld, en dan is het zover: vakantie! De kinderen zijn moe, de laatste weken waren nog ´even doorzetten´, en nu heerlijk ontspannen en genieten. Tot rust komen.
Om er vervolgens achter te komen dat een vakantie van 6 weken eigenlijk best lang is. Om van de vakantie bij onze zuiderburen nog maar te zwijgen: daar duurt de schoolvakantie zelfs 2 maanden! Met een beetje geluk ga je daarvan enkele weken op vakantie. Maar wat doe je de rest van de vakantie?

Lees meer »

Hoogbegaafd naar de brugklas

28 jun. 2019 15:50

Nog even en het is weer vakantie. Lekker even nietsdoen en hopelijk genieten van lekker weer! Voor de kinderen uit groep 8 zitten de laatste loodjes er inmiddels (bijna) op. Kamp is geweest, de musical gespeeld, het applaus ontvangen. Tijd voor de volgende stap in hun leven: de middelbare school! Hoe zal het ze vergaan volgend schooljaar? Gaat het ze lukken om nieuwe vrienden te maken? Hoe gaan ze om met al dat huiswerk? Vreemde talen leren en vooral het huiswerk plannen! Hoe gaat het ze lukken om hun mobiel – die soms vergroeid lijkt te zijn aan hun handen – weg te leggen, om de verleiding te weerstaan? Whatsapp, games, instagram… allemaal véél interessanter dan Magister en hun huiswerk.

Lees meer »

Hoogbegaafd buitenspelen

17 jun. 2019 17:32

Onlangs las ik in het nieuws dat 15% van de kinderen nooit, ik herhaal: NOOIT, buitenspeelt. Huh? Daar kan ik met mijn moederverstand echt niet bij. Ook met mijn professionele verstand niet, overigens. Ik neem aan dat er bedoeld wordt dat dit geldt voor de thuissituatie. Ieder schoolgaand kind speelt toch op school op gezette tijden buiten? En op de opvang?
Hoe is het mogelijk dat in de thuissituatie 15% van de kinderen nooit buiten speelt?! Wat doen deze kinderen dan? Van het ene clubje naar het andere? Alleen maar beeldschermen? Met hun neus in de boeken? Schiet mij maar lek.

 

Lees meer »

Onderpresteren, wat is dat eigenlijk?

24 mei 2019 09:47

Onderpresteren, een veelgehoorde term als het gaat over hoogbegaafde kinderen. Maar wat is onderpresteren nou precies? En hoe herken je het?

Lees meer »
  • (2 / 3)
  • 1
  • 2
  • 3

Liever een filmpje?

Van mijn nieuwste blogs heb ik op facebook lives opgenomen. Je kunt ze hier terugkijken: https://www.facebook.com/OrthopedagoogSheila

 

© 2018 - 2020 Sheila van Horn
Gratis gemaakt met JouwWeb