Erop uit in de kerstvakantie!

Gepubliceerd op 19 december 2018 om 11:58

Na alle hectiek in de laatste schoolweek met kerstspel, kerstdiners, borrels en ander gehaast, is het tijd voor rust. Alles loslaten en eerst maar eens bijslapen en vooral even niets moeten. Heerlijk! In mijn vorige blog kun je lezen wat je kunt ´doen´ in zo´n heerlijke luie vakantie. Bij ons duurt deze periode van luiigheid meestal een week, dan zijn we het hangen wel een beetje zat en is het weer tijd voor nieuwe prikkels en wat actie!

 

Lekker naar buiten!

Als er sneeuw ligt, hoeven we natuurlijk nergens heen. Dik inpakken en lekker naar buiten! Maar helaas ligt er bijna nooit sneeuw in de kerstvakantie. Wel ploppen er in deze periode overal schaatsbaantjes uit de grond. Heel leuk om te doen in de kerstvakantie! Ook een boswandeling is heerlijk of een wandeling over het strand met daarna lekker warme chocolademelk!

Veel dierentuinen hebben een winterthema. Erg leuk en sfeervol zijn de warme winteravonden bij dierenpark Amersfoort.

In de kerstvakantie denk je misschien niet snel aan het Openluchtmuseum in Arnhem, maar ze hebben het park omgetoverd tot een winterlandschap. Je kunt schaatsen, sleeën en je eigen broodje bakken boven het vuur. Echt een aanrader om naartoe te gaan.

Voor de hele kleintjes is Sprookjeswonderland in Enkhuizen omgetoverd tot Sprookjeswinterland. Een klein en knus sprookjespark, met attracties. Een soort Efteling in het klein. Dus zonder de lange wachtrijen, zonder een overload aan prikkels, maar gewoon... gezellig! En de attracties zijn afgestemd op de allerkleinsten onder ons, dus ze kunnen overal in.

 

Buiten en binnen

Een beetje buiten en een beetje binnen kun je het Muiderslot ontdekken. Je kunt er genieten van een winterse kerstrondleiding over kerst vroeger op het kasteel en ze hebben verschillende activiteiten in de vakantie.

Ook een beetje buiten en een beetje binnen kan je je deze vakantie vermaken bij Geofort in Herwijnen. Echt een supermuseum voor hoogbegaafde kinderen van alle leeftijden. Ook voor pubers! Je kunt er deze vakantie o.a. 3D printen, ontdekken wat dry-ice is en Minecraften in ijzige sferen. Een museum waar je gerust een paar keer per jaar heen kunt gaan!

De spelerij en uitvinderij in Dieren is een superbestemming voor hoogbegaafde kinderen. Kleinschalig buiten ontdekken en spelen (bijvoorbeeld een groot fort bouwen van kratten met hijskranen!) en broodjes bakken. Daarnaast kan je binnen aan de slag met de verfspatmachine, piepschuimsnijden, figuurzagen en voor kinderen vanaf 10 jaar is er ook nog de metaalwerkplaats. Je mag onbeperkt materiaal gebruiken en alle kunstwerken mogen mee naar huis!

 

Lekker warm binnen!

Binnenmusea zijn er ontzettend veel in ons kleine landje. Ik zal een greep doen uit het aanbod, waarvan ik denk dat deze musea echt bij uitstek geschikt zijn voor hoogbegaafde kinderen. Natuurlijk mag Nemo niet in dit lijstje ontbreken, maar ik raad je af om hier met de kerstvakantie naartoe te gaan. Het zal er ontzettend druk zijn. Het beste kun je Nemo inplannen als de kinderen een studiedag hebben.

Het Tropenmuseum in Amsterdam is een bijzonder museum over mensen uit alle windstreken. Er zijn in vakanties en weekenden altijd activiteiten voor de kinderen. Alleen al het gebouw is prachtig om in rond te lopen.

Het Museon in Den Haag heeft een mooie vaste collectie en tijdelijke thema's met interactieve activiteiten voor kinderen. In de kerstvakantie is dit de ruimte! Ook is er de tentoonstelling van Wildlife Photographer of the Year met de mooiste natuurfoto's. Het museumbezoek laat zich goed combineren met het strand, het kinderboekenmuseum of het omniversum.

Een erg leuk uitje is een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Je bent er ongeveer een uurtje zoet. Ontzettend interessant en leerzaam om te zien en te horen hoe dit oudste nog werkende planetarium ter wereld (!) door de wolkammer is gebouwd tussen 1774 en 1781. Wil je een heel dagje Friesland doen, rij dan ook even langs het Satellietgrondstation NSO in Burum. Je mag niet het terrein op maar indrukwekkend is het zeker.

Het Nationaal Militair Museum in Soest is een zeer ruim opgezet museum waar veel militaire voertuigen staan opgesteld. In de kerstvakantie hebben ze allerlei extra activiteiten (zo mogen kinderen vanaf 8 jaar / 1.35m zelf een minitank besturen!).

Een dagje Schiphol is ook altijd leuk: vliegtuigen kijken vanaf het panoramadek. Plan je je dag vooruit dan is het een aanrader om mee te gaan met Schiphol behind the scenes. Dit is een bustour over en langs het vliegveld.

Dan zijn er nog wat uitjes die op ons verlanglijstje staan. Zoals een bustour of bootvaart door de haven van Rotterdam, de Ontdekfabriek in Eindhoven en de Kinderwerkplaats in Den Haag. Ben jij er geweest? Laat me weten hoe het was!

 

Museumkaart

Heb je al een museumkaart voor het gezin? Het is misschien wat prijzig, maar met hoogbegaafde kinderen haal je de aanschaf er gemakkelijk uit. Bij de grotere musea kan je de kaart bij de kassa direct aanschaffen.

 

Heel veel plezier deze kerstvakantie en laat je me weten hoe het was?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.