Eindelijk kerstvakantie! Nu eerst even... NIETS!

Gepubliceerd op 8 december 2018 om 10:14

Sinterklaas is nog niet het land uit, of de kerstversieringen hangen alweer in school! Nog twee weken van sfeervolle lichtjes, kerstbomen en liedjes zingen en dan... eindelijk vakantie! Zijn jouw kinderen er ook zo aan toe? Eventjes he-le-maal niets hoeven en moeten. Heerlijk even bijkomen en cocoonen thuis.

 

Chillen en bijkomen

Maar, hoe zorg je ervoor dat het relaxen niet omslaat in eindeloze verveling, of -nog erger- één lange beeldscherm marathon?

Zolang je kinderen zichzelf vermaken, lekker laten gaan. Ze kiezen waarschijnlijk zelf dingen uit waarbij ze heerlijk kunnen bijkomen. Je zult wel merken dat ze soms terugvallen op speelgoed of activiteiten voor jongere kinderen, of waar weinig uitdaging in zit. Is dat erg? Welnee! Wil jij als je tot rust wilt komen, uitgedaagd worden? Nee, natuurlijk niet! Dan wil je gewoon even niets; niets denken, niets moeten, gewoon even 'zijn'.

Zeker in de eerste week van de vakantie is het bijkomen, niets doen en uitrusten. Naast de kerstdagen (waar vaak toch weer vanalles 'moet') gewoon lekker in huis hangen en niets hoeven, hoe lekker (en nodig!) is dat? Het hoeft ook niet altijd samen. Het is ook gezellig als de één in zijn boek zit en de ander met de lego bezig is, of een tekening maakt of...

 

Maham... ik verveel me zo!

Heb je je net lekker ingesteld op een dagje thuis met de kinderen, begint al snel één van je kinderen te hangen en weet het niet wat het moet of wil doen. Vaak heb je als ouder de neiging om oplossingen voor dit 'probleem' te bedenken. Je komt met suggesties of stelt voor zelf iets met je kind samen te doen of te ondernemen.

Bedenk dat het echt geen kwaad kan als je kind zich verveelt. Sterker nog: het is goed voor ze! Zo komen ze echt tot rust en worden ze 'gedwongen' om met zichzelf alleen te zijn. Te voelen wat ze voelen en alles los te laten. Uit verveling ontstaan meestal de mooiste en meest creatieve ideeën.

 

Geef ze de ruimte

Als ze dan vanuit hun verveling met een super idee komen, wees dan niet verbaasd als ze met iets komen waar jij misschien even van moet slikken. Of het nou een grote hut in de huiskamer is, of een getimmerd parcours voor hun skelter... geef ze die ruimte. Help met het opzoeken van nodig materiaal en laat ze lekker hun gang gaan. Misschien kunnen ze zelfs een nachtje in hun eigen hut logeren, of een skelter wedstrijd organiseren voor de kinderen in de buurt... het is vakantie. De 'troep' is zo weer opgeruimd.

Lukt het ze niet om zelf uit de verveling te komen? Of hebben ze écht even behoefte aan iets samen? Het helpt om dan samen met je kind iets op te starten. Tien tot vijftien minuten is meestal genoeg voor je kind om daarna zelf verder te kunnen.

 

Samen zijn

Uiteraard leent de kerstvakantie zich er goed voor om ook als gezin samen te zijn. Spelletjes spelen is altijd gezellig. Je kunt uitgebreid de tijd nemen voor een lang spel, zoals monopoly of Kolonisten van Catan. Aankleden? Niet nodig! Verwarming lekker op temperatuur, of de openhaard aan. Wat lekkers te eten en drinken. Relaxed.

Zijn ze toe aan iets meer acitiviteit? Samen kerstkoekjes bakken, versieren en opeten is meestal een feestje. Wil je eens wat anders? Denk dan aan het maken van eigen (kerst)bonbonnetjes. Met een mal, smeltchocolade en bijvoorbeeld pindakaas voor de vulling, maak je de heerlijkste kinderchocolaatjes. Afhankelijk van het niveau van je kinderen kunnen ze zelf recepten opzoeken en de boodschappen doen. Je kunt ze ook een dag het avondeten laten verzorgen.

Wat wij in vakanties vaak doen, is een avondje thuisbioscoop: we slepen alle matrassen, kusssens en dekbedden naar de woonkamer voor de televisie en kiezen een film uit die voor iedereen leuk is. Lekker in onze pyjama's, een bak popcorn erbij en voila! Uiteindelijk blijven we dan ook lekker met z'n allen beneden slapen. Supergezellig!

Hoogbegaafde kinderen hebben veel behoefte aan autonomie, zelfbepaling. Een lange vakantie als de kerstvakantie leent zich dan ook goed voor het volgende idee: de kinderen mogen een dag de baas zijn! Ze mogen die dag doen en eten waar ze zin in hebben. Dat klinkt misschien spannend voor jou als ouder, maar je zult zien dat ze écht niet de hele dag aan het beeldscherm gekluisterd zitten (en al is het wel zo, wat dan nog?) en ook niet de hele dag snoep zullen eten. Natuurlijk willen ze laat naar bed en pizza of patat eten. Maar ach, dat had je waarschijnlijk toch al een dagje in gepland ;).

 

En als we uitgerust zijn... erop uit!
Daarover schrijf ik in mijn volgende blog.

 

Ik wens je alvast heel fijne, relaxte feestdagen en een heerlijke vakantie!

Heb je zelf nog andere leuke thuis-ideeën voor de vakantie? Laat 't even weten in een reactie hieronder.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.