Executieve funties - Werkgeheugen

Gepubliceerd op 11 mei 2020 om 09:27

Werkgeheugen. Eén van de executieve functies op het gebied van cognitie (het denken). Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen.

Deze functies werken met elkaar samen. Je gebruikt ze bij het dagelijks functioneren. Ook bij het leren en werken zijn deze functies belangrijk. Je hebt  een eigen combinatie van sterk en zwak ontwikkelde functies. De functies die zwakker zijn, kunnen meer ontwikkeld worden. Toch blijven sommige functies zwakker ten opzichte van andere sterker ontwikkelde functies.

Werkgeheugen geheugen onthouden kladblaadje thino hoogbegaafd executieve functies vaardigheden school huiswerk opdracht taak

 

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen is dat deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je dingen (tijdelijk) onthoudt om een grotere en complexere taak uit te kunnen voeren. Verwar het werkgeheugen niet met het korte termijngeheugen. Dit zijn twee verschillende soorten van onthouden. Het korte termijngeheugen onthoudt dingen die kortgeleden gebeurd zijn. Het werkgeheugen gebruikt opgeslagen informatie (ook van langer geleden) om een opdracht of taak uit te kunnen voeren.

 

Heb je een minder goed ontwikkeld werkgeheugen? Dan weet je bij complexere taken halverwege niet meer wat je ook al weer moest doen en wat je al gedaan hebt. Dit kan bij iets simpels als ‘breng je tas naar de gang’ (kind moet opstaan, tas pakken, herinneren waar ook alweer de tassen bewaard worden op de gang…)  Het kan ook bij het maken van een rekensom.

 

Het werkgeheugen versterken

En kind met een laag ontwikkeld werkgeheugen help je met het gebruik van geheugensteuntjes. Zeg tegen het kind wat het moet doen. Werk met pictogrammen en check-lists. Geef een leerling met een laag werkgeheugen een kladblaadje om te gebruiken bij het rekenen. Laat je leerling een gesproken opdracht herhalen, zodat je na kunt gaan of de opdracht begrepen en onthouden is.

 

Voor middelbare scholieren geldt dat zij direct hun huiswerk moeten opschrijven. Zij moeten weten waar zij het huiswerk online kunnen terugvinden. Werk met kladblaadjes en geheugensteuntjes.

 

Speel in op het deel van het werkgeheugen dat de voorkeur heeft (verbaal, auditief of visueel). Dit helpt kinderen om deze externe geheugensteuntjes uiteindelijk te internaliseren.

 

Spelletjes

Het spelen van spelletjes helpt bij het ontwikkelen van de executieve functies. Spelletjes die bijdragen aan het werkgeheugen zijn met name spelletjes waarbij iets onthouden moet worden. Denk aan Memory, Beverbende en Make ’n Break.

Een aantal items neerleggen, kind even zijn of haar ogen dicht laten doen en dan wat wegnemen of toevoegen, is ook een leuk spelletje om te doen.

Iets bouwen van duplo, blokken of lego en dat na laten bouwen. Eerst met het voorbeeld erbij en later het voorbeeld weghalen en uit het hoofd nabouwen. Maak het zo moeilijk als je zelf wilt. Ook voor volwassenen is dit een uitdaging!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.