Pakjesavond: stress?! Tips voor cadeautjes en rust.

Gepubliceerd op 23 november 2018 om 10:38

Sinterklaas is weer in het land. Een gezellig tijd samen met familie, snoep en cadeautjes! Voor kinderen ook een spannende tijd. Het Sinterklaasjournaal maakt het ieder jaar weer spannend of het goed komt met de cadeautjes. Ook komen de kinderen overal ineens Pieten en soms zelfs Sinterklaas tegen; op straat, in het winkelcentrum, op de sportclub, bij ouders op het werk en op school. Voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen is dit allemaal extra spannend. Slapeloze nachten, extra huilbuien en woedeaanvallen zijn heel normaal in deze periode van het jaar. Hoe zorg je er nou voor dat jouw kind ook een fijne Sinterklaastijd heeft en niet op pakjesavond instort van alle spanningen?

 

Hou het simpel. Blijf bij je basis en kijk goed naar je kind. Huilbuien, woede-aanvallen, moe zijn, buikpijn, hoofdpijn, geen zin en algeheel lamlendig gedrag geven allemaal aan dat het te veel is voor je kind. Probeer het aantal 'vieringen' te beperken.

Is het echt zo leuk om met je kind naar Sint op je werk te gaan? Voor jou als ouder misschien wel (wie is er nou niet trots op zijn kind en het is leuk als je collega's je kind eens zien), maar bedenk dat het voor je prikkelgevoelige kind heel anders kan zijn (allemaal onbekenden, op een onbekende plek, en dan komen Sint en zijn Pieten ook nog...).

Op school is het natuurlijk wel fijn als je kind het feest mee kan vieren. Kijk samen met de leerkracht naar de mogelijkheden. Voor een kleuter kan het fijn zijn als mama of papa erbij kan zijn. Zet 'm niet te dicht naast Sinterklaas/Piet.

Wil je kind niet naar Sint of Piet komen? Maak er geen halszaak van en laat de leerkracht het cadeautje geven. Zorg ook voor momenten van ontspanning. Wil jouw kind even niet meedoen in de drukte? Met een kleurplaat of een boekje in een hoekje moet dan ook oké zijn. Het is tenslotte de bedoeling dat iedereen van het feest kan genieten. En ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Zodra ze weer een beetje ontspannen zijn, komen ze vanzelf weer bij de groep.

Zit jouw prikkelgevoelige kind in de surprise-fase, vraag dan of de leerkracht het een beetje kan sturen dat het niet als eerste maar zeker ook niet als één van de laatsten aan de buurt is. De spanning bouwt zich dan te ver op, waardoor jouw kind niet meer kan genieten.

Bedenk verder zelf welke Sint-vieringen je kind wel of niet aankan. Het is echt niet erg als je kind niet overal aan meedoet.

 

Pakjesavond

Van oudsher is het op 5 december pakjesavond. Tegenwoordig vieren veel gezinnen het in het weekend. Sommigen met hele families of vriendengroepen. Houd voor je prikkelgevoelige kind het aantal aanwezigen beperkt. Vier het met eigen gezin, misschien met opa en oma... En in een bekende omgeving, zodat je kind zich vrij voelt om zich even terug te kunnen trekken. Vier 'pakjesavond' liever in de middag, zodat de kinderen na alle hectiek nog even met hun cadeautjes kunnen spelen en kunnen 'landen' voordat ze naar bed gaan.

 

Cadeautjes

Voor sommige ouders geeft het bedenken van de cadeautjes een hoop stress. Ze weten niet wat ze moeten kopen. Vind jij het ook zo lastig? Er zijn zo veel leuke dingen voor hoogbegaafde kinderen! Ik heb op de pagina tips allerlei cadeau ideeën voor hoogbegaafde kinderen staan. Ik vind het juist lastiger om een keuze te maken uit al die mogelijke cadeaus. Mocht je daar ook tegenaan lopen dan is de volgende stelregel een fijne handreiking:

1. Constructiemateriaal

2. Een boek

3. Iets nuttigs

4. Een spel

5. Speelgoed wat je zoon of dochter HEEL graag hebben wil

En natuurlijk mag de chocoladeletter niet ontbreken! ;)

 

Constructiemateriaal is bijvoorbeeld Duplo of Lego, maar ook knikkerbanen, een (houten) treinbaan of Knexx vallen daaronder. Op de pagina tips kan je wat meer lezen waar je op moet letten bij het aanschaffen van constructiemateriaal.

Een boek is altijd goed. Of je nu gaat voor de favoriete serie (zoals bijvoorbeeld de Waanzinnige Boomhut - serie) of voor een informatief boek over de grote interesse (bijvoorbeeld paarden), kinderen zijn er altijd blij mee. Is je kind niet zo'n fan van lezen? Denk dan eens aan een zoekboek (zoals bijvoorbeeld Pierre de Doolhofdetective). Onder tips kan je meer boekentips vinden.

Denk bij iets nuttigs aan bijvoorbeeld kleding of een nieuwe schoolbeker. Kinderen zijn er vooral blij mee als het een pyjama is van hun favoriete serie op tv, of een beker met hun superheld erop. Voor meisjes kan je ook nog denken aan haarspeldjes. Ook knutselspullen zijn heel nuttig.

Ik ken weinig hoogbegaafde kinderen (en hun ouders) die niet van spelletjes houden. Er zijn veel spellen verkrijgbaar die zich goed lenen voor hoogbegaafden. Naast de zogeheten Smartgames (rush hour, go getters, hide and seek, etc) zijn er ook veel gezelschapsspellen die erg geschikt zijn voor hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Dit zijn spellen die vaak uit te breiden zijn, waardoor het langer interessant blijft. Ook zijn het spellen waarbij het spel dermate flexibel is dat het elke keer écht anders verloopt. Dat houdt het leuk en afwisselend. Kijk bij de aanschaf van spellen niet naar de leeftijdsaanduiding. Kijk naar je kind(eren) en wat zij aankunnen. Koop in de regel geen junior versies. Hoogbegaafde kinderen hebben daar al gauw genoeg van, dat is zonde van je aankoop. Koop liever de volwassen versie die je -als dat nodig is- in kleine stapjes steeds meer volgens de regels speelt. Kijk even onder tips naar de spellen die ik aanraad voor hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Omdat spellen meestal niet goedkoop zijn, kan je ervoor kiezen om één spel voor het hele gezin te kopen.

Tot slot kan je nog iets geven wat jouw kind HEEL erg graag wil hebben. In de regel iets wat jij als ouder niet echt ziet zitten, maar ja, Sinterklaas kan dat natuurlijk wél geven. Niet alles hoeft verantwoord en doordacht. Geef iets wat in jouw ogen echt 'prut' is, en zie hoe je kind geniet :).

 

Heel veel plezier met het organiseren van de cadeautjes. Hou het simpel en eenvoudig, geniet van het samenzijn. Heb je zelf nog tips voor het vieren van Pakjesavond? Ik hoor ze graag, laat een reactie achter!

Ik wens jullie een fijne pakjesavond!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.