Zelfzorg bij moeders van hoogbegaafde kinderen

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 14:22

3 redenen om goed voor jezelf te zorgen

Selfcare of zelfzorg, ik hoor steeds meer vrouwen erover praten. Heeft het met deze periode te maken? Doordat Corona ons beperkt in onze vrije tijdsbesteding?

 

Ik heb geen idee. Zelfzorg is altijd belangrijk geweest en zal dit blijven. Zeker voor jou: moeder van een hoogbegaafd en intensief kind. 3 Redenen om wat vaker aan jezelf te denken en goed voor jezelf te zorgen:

 

Zelf zorg moeders moeder hoogbegaafd kind kinderen Hilversum Sheila van Horn December maand druk kind intensief hsp selfcare

Reden 1: Jezelf overeind houden

Deze reden is de meest voor de hand liggende. Zorg goed voor jezelf, zodat je jezelf staande houdt. Kijk jij uit naar het moment dat je kinderen naar bed gaan? Je bent niet de enige. Ein-de-lijk rust en eventjes tijd voor jezelf. Maar je voelt je te moe om echt iets voor jezelf te doen. Na een avondje lusteloos tv-zappen en netflixen val je uitgeblust je bed in. Om de volgende dag weer te zorgen voor je kinderen, het huishouden én je werk. Waarna je weer als een zak aardappelen op de bank belandt…

Dat kan niet goed voelen. Dit hou je niet vol. Het is voor jou niet goed én niet voor je kinderen.

 

Reden 2: Voor de kinderen kunnen zorgen

Als jij het niet doet, wie dan wel? Met wat geluk heb je een partner met wie je de zorg kunt delen. Het is bekend dat moeders het merendeel van de zorg over en voor de kinderen op zich nemen.

Dus jij bent druk met het plannen van speelafspraakjes, het brengen en halen van en naar sportclubjes en andere activiteiten. Er moet ook nog een gezonde maaltijd op tafel komen. Daarnaast hebben je kinderen jouw aandacht, liefde en begeleiding nodig in het volwassen worden.

Als je wilt voorkomen dat je terug gaat schreeuwen naar je boze kind, kan je maar beter goed voor jezelf zorgen. Zodat je bij je innerlijke rust kunt komen als je kind weer eens ontploft.

 

Reden 3: Omdat je het waard bent

Dit is de meest belangrijke reden. Je bent het waard om plezier te hebben in je leven. Om te genieten van dingen die JIJ leuk vindt. Niet de kinderen, niet je partner… JIJ.

Om jezelf overeind te kunnen houden én op een leuke manier je moederrol te kunnen invullen, heb je het nodig om goed voor jezelf te zorgen.

Ga vandaag nog even een momentje zitten met een kop thee of koffie en iets lekkers (ja, dat heb je verdiend!). Pak pen en papier en maak een mind-map, of een lijstje, of tekeningetjes of… net waar JIJ blij van wordt. Maak voor jezelf duidelijk waar jij energie van krijgt. Waar wordt jij vrolijk van?

Denk klein én denk groot. Het kan allemaal. Zonder mitsen en ja-maren… Als jij het nodig hebt, dan regel je wel iets om het voor elkaar te krijgen.

Iedereen heeft zijn eigen opladers. Ik wandel graag op de hei en in het bos, ik zing in een koor. Maar ook mijn koffie-momentje in de ochtend is echt even genieten. Of tijdens de lunch met een lekkere chick-lit even op de bank ploffen.

Dit alles hoeft niet alleen als je kinderen niet thuis zijn. Je kunt je kinderen goed duidelijk maken dat jij ook recht hebt op me-time. Geef je meteen het goede voorbeeld: de 4e reden om goed voor jezelf te zorgen.

Naast deze broodnodige me-time kan ik ook genieten van samen een spelletje doen op zondagmiddag, of samen iets nieuws ontdekken, naar het strand, uit eten. Een goede stevige knuffel doet wonderen voor mijn gemoed. Ik heb die verbinding nodig.

 

En jij, wat heb jij nodig? Zorg jij al goed voor jezelf? Wat zijn jouw opladers?

Reactie plaatsen

Reacties

Aline Van Stiphout
4 jaar geleden

Wat ik probeer te doen is tijd te maken om met het gezin op pad te gaan, of juist aan tafel met zijn allen gesprekken voeren, lachen en proberen de memes te begrijpen die ze laten zien. Dat is echt een ontspannen moment van de dag. En natuurlijk ook met vriendinnen wandelen, spelletje spelen of op de bank een boek lezen, serie terugkijken. Golf met mijn partner of vriendinnen. Ik probeer momenten niets te doen, dat voelt nog onnatuurlijk. Nieuwe patronen slijten langzaam in.
Bewust geworden van de zin van je eigen tijd te gebruiken.

Sheila van Horn (Thino)
4 jaar geleden

Het eten leent zich bij oudere kinderen goed voor het 'even samen' zijn inderdaad. Bij jongere kinderen verzandt het nog wel eens in een strijd aan tafel.
Volgens mij zorg je goed voor jezelf! Helemaal niets doen, dat zit niet in onze natuur. Knap dat je dat wel probeert. Het lukt mij 's zomers altijd beter dan in de winter ;).