KIQT+

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 17:32

Dé IQ-test voor bovengemiddeld intelligente kinderen

IQ test KIQT+ WISC WPPSI testen onderzoek hoogbegaafd slim pienter Hilversum Sheila van Horn Gooi HB specialist mindset intelligentie

 

De Kinder IQ Test Plus, ofwel de KIQT+ (spreek uit als kikt-plus) is een recent ontwikkelde IQ-test voor bovengemiddeld intelligente kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 10 jaar.

Ik heb mee mogen werken aan de normering van deze test en heb bij kinderen in verschillende leeftijden deze test afgenomen voordat de test op de markt kwam. Ik ben ontzettend enthousiast over de KIQT+ en heb ‘m direct na de lancering, half maart 2021, aangeschaft. Sindsdien heb ik kinderen mogen testen door middel van de KIQT+. Veelal in combinatie met de WISC-V (nu nog de meest gebruikte IQ-test bij vermoedelijk hoogbegaafde kinderen).

In korte tijd ben ik overtuigd geraakt van de voordelen van de KIQT+ en heb ik ervaren dat ik kinderen nóg beter in beeld kan brengen.

 

De voordelen van de KIQT+ 

 

Korte testduur

Het is een ontzettend fijne, korte test. De test bestaat uit slechts drie subtests van ieder 25 opgaven. Waar je bij de WISC-V na een aantal nul scores de subtest moet afbreken, ga je bij de KIQT+ door en maak je álle opgaven. Dit is voor hoogbegaafde kinderen heel prettig. Soms verliezen ze even hun motivatie en maken ze fouten, om het vervolgens weer goed op te pakken.

De scoring is subtieler en ingewikkelder (voor technische informatie hierover, verwijs ik naar de ontwikkelaars: www.scaliq.nl). Daar waar de WISC-V enkel goed of fout kent, kent de KIQT+ ook aan deels goede antwoorden punten toe. Dit levert een veel nauwkeuriger beeld op van de vaardigheden van het kind.

 

Minder gevoelig voor tijdsdruk, perfectionisme en faalangst

De makers van de KIQT+ geven aan dat de test heel goed in te zetten is bij kinderen met faalangst, perfectionisme en kinderen die minder goed presteren onder tijdsdruk. Daar waar de WISC-V subtesten heeft met een stopwatch (onder tijdsdruk), mag het kind bij de KIQT+ op eigen tempo werken.

Nog even checken? Geen probleem, neem de tijd. Even afgeleid en ‘praatje pot’ tussendoor?  Ook geen probleem!

Dat geeft veel rust bij de kinderen en als tester hoef je een kind niet ‘op te heuen’ dat het snel moet antwoorden bijvoorbeeld. Dat is heel bevorderlijk voor de sfeer. Hoogbegaafde kinderen zijn vaak erg sfeergevoelig, wat effect kan hebben op hun score.
Uiteindelijk houden we wel een tijd bij. Inclusief observaties wordt goed duidelijk waar de lage/normale/hoge werksnelheid vandaan komt.

 

Hoger bereik

Tot aan de lancering van de KIQT+ konden we in Nederland niet hoger meten dan 145. Scoort een kind hoger, dan kreeg je als uitslag 145+. Scoorde een kind 145+, dan was onduidelijk of dit uitzonderlijk hoogbegaafde kind een score had van bijvoorbeeld 146, 159 of 170 terwijl dit behoorlijk uitmaakt in hoe (snel) een kind denkt en wat het nodig heeft. De KIQT+ heeft een meetbereik van 105-170. Dit geeft veel meer inzicht in de scores van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen.


Goedkoper

Niet het meest belangrijke punt, maar toch. Doordat de test minder lang duurt en niet veel rapportage vergt, is de test goedkoper dan de WISC-V.

 

Naast bovengenoemde voordelen, kent de test ook enkele nadelen.

 

Geen talig deel

Om de test zo toegankelijk mogelijk te maken voor kinderen met een andere moedertaal dan het Nederlands én omdat de taalontwikkeling ook omgevingsgevoelig is, hebben de makers van de KIQT+ besloten om verbale vaardigheden niet mee te nemen in de test.
Meer informatie hierover vind je hier:  https://scaliq.com/wat-zegt-u/ 

 

Minder gedragsobservatie

Omdat de test relatief kort is, ziet de tester het kind maar kort. Bovendien mag het op eigen tempo werken en ziet een tester niet hoe het kind omgaat met tijdsdruk. Dit geeft minder informatie over de zijnskenmerken en de schoolse vaardigheden van een kind.

 

De WISC-V is een volledigere IQ test en geeft een breder intelligentieprofiel. Daarentegen kan de score van kinderen op de WISC-V lager liggen dan hun werkelijke potentie, vanwege de tijdsdruk en last van perfectionisme en faalangst.

Om die reden heb ik tot nog toe eerst de WISC-V afgenomen. Als daarbij de indruk ontstond dat het kind in kwestie last heeft gehad van de tijdsdruk, onzekerheid en perfectionisme gaf dit reden om óók de KIQT+ af te nemen.

Ook als met name de ruimtelijk visuele vaardigheden op de WISC-V lager uitvallen dan verwacht (doordat een kind bijvoorbeeld wél heel graag met lego en knexx en dergelijke speelt en ontwerpt) biedt de KIQT+ uitkomst.

 

Juist door de combinatie van de twee testen komt heel duidelijk naar voren in hoeverre een kind last heeft van faalangst, perfectionisme en tijdsdruk. In welke mate dit de score op de WISC-V gedrukt heeft en wat uiteindelijk de werkelijke potentie van het kind is. De KIQT+ biedt ontzettend veel meerwaarde bij het testen en onderzoeken van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en wat zij nodig hebben in het onderwijs.

 

Heb je nog vragen over de KIQT+ of wil je weten hoe een hoogbegaafdheidsonderzoek in zijn werk gaat?
Kijk dan even op de website www.sheilavanhorn.nl en neem contact met me op.

Dan kijken we samen wat jouw kind nodig heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Sheila Van Horn
3 jaar geleden

Dit plaatste scaliq (de ontwikkelaar van de Kiqt+) vandaag. Mooie aanvulling op mijn blog.

Sheila Van Horn
3 jaar geleden

Nu met link 🙈

https://scaliq.com/wat-zegt-u/