Top 10 leukste vakantie uitjes voor hoogbegaafde kinderen

Gepubliceerd op 17 juli 2019 om 19:45

Eindelijk… vakantie!

Lang naar uitgekeken, de laatste weken echt afgeteld, en dan is het zover: vakantie! De kinderen zijn moe, de laatste weken waren nog ´even doorzetten´, en nu heerlijk ontspannen en genieten. Tot rust komen.
Om er vervolgens achter te komen dat een vakantie van 6 weken eigenlijk best lang is. Om van de vakantie bij onze zuiderburen nog maar te zwijgen: daar duurt de schoolvakantie zelfs 2 maanden! Met een beetje geluk ga je daarvan enkele weken op vakantie. Maar wat doe je de rest van de vakantie?

Als het lekker weer is, kan je natuurlijk lekker naar het zwembad of een strandje. Ook een speelbos, zoals bijvoorbeeld het belevenissenbos in Lelystad, is ontzettend leuk. Bij slechter weer zijn spelletjes heerlijk om te doen of koekjes bakken.

Daarnaast is het leuk om af en toe een dagje lekker eropuit te gaan! Hieronder mijn uitjes-top 10 die zeker in de smaak zullen vallen bij hoogbegaafde kinderen en hun ouders:

 

10. Continium Discovery Center Kerkrade

Het Continium in Kerkrade is, zoals de naam al zegt, een echt doe- en ontdekcentrum. In het Continium kunnen kinderen verschillende workshops volgen en proefjes doen. Deze experimenten en workshops verschillen per periode. Op dit moment heeft het Continium de zogeheten Summer Science: wateractiviteiten, proefjes met zeepbellen en het lanceren van een waterraket!
Delen van de tijdelijke expositie World of Bricks zijn weer terug. Kortom: een superleuk uitje voor het hele gezin.

 

9. Archeon Museumpark, Alphen aan den Rijn

In het Archeon komt de oudheid tot leven. Het park bestaat uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Kinderen worden uitgenodigd om zelf dingen te doen (zoals vuur maken of brood bakken) en er zijn deze zomer verschillende extra activiteiten, zoals bijvoorbeeld het Romeins festival van 28 juli tot en met 10 augustus.

 

8. Nationaal Militair Museum, Soest

Een verrassend mooi en veelzijdig museum. Ruim van opzet met binnen én buiten activiteiten. In de zomervakantie kunnen kinderen diverse workshops doen: bestuur zelf een F-16 of een tank en wat dacht je van je eigen buskruit maken?! Het museum is leuk vanaf 4 jaar ongeveer, de activiteiten zijn veelal vanaf 6 of 8 jaar.

 

7. Luchtvaart Museum Aviodrome

Een museum vol met speelplekken. Naast veel leren over de luchtvaart, kan je er ook ervaren hoe het is om piloot te zijn, door in de flightsimulator te stappen. Dit museum is leuk bij mooi en slecht weer. Zowel buiten als binnen is er genoeg te doen voor een leuk dagje uit met het hele gezin.

 

6. Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum staat dit jaar in het teken van Rembrandt. De hele zomervakantie kan je in het museum – live – kijken hoe de Nachtwacht wordt gerestaureerd. De restauratie vindt in het museum zelf plaats. Daarnaast heeft het museum activiteiten en speurtochten door het museum voor families. In de zomervakantie kan je ’s middags in de tuin zelf tekenen (vanaf 6 jaar).

 

5. Museon, Den Haag

Een fijn museum met een goede basiscollectie, veel interactie en wisselende thema’s. Deze zomer is dat ‘de ruimte’. Zo kan je o.a. je eigen bruisraket maken en afvuren, je eigen space-spel maken of een techniekworkshop volgen en je eigen ruimtevoertuig bouwen. Daarnaast is deze zomer de tentoonstelling “Colors of the world” van National Geographic te zien. Daarbij is op sommige dagen een extra activiteit waarin je meer leert over de betekenissen van kleur. Meeste activiteiten vanaf 6 a 7 jaar.

 

4. Naturalis, Leiden

Jammer genoeg gaat Naturalis pas weer open ná de zomervakantie (31 augustus 2019). Maar dit fijne museum kon toch niet in mijn favorietenlijst ontbreken. Als het museum een nog betere versie van het vorige wordt, kan het niet missen dan dat het een topper is onder de musea. Ik ben heel benieuwd!

 

3. Geofort, Herwijnen

Voor velen een onbekend museum/doepark. Zonde, want hij staat niet voor niets bij mij op nummer 3. Het is een pareltje! Op dit  forteiland is zowel binnen als buiten van alles te beleven. Het is een interactief museum over de aarde en geologie. Je kunt er proefjes doen in het GeoLab, dwalen door het vleermuizendoolhof en je vindt er veel Minecraft! Een dagje Geofort is leuk voor het hele gezin, zeker ook voor (pré)pubers!

 

2. Nemo Science Museum, Amsterdam

Nemo kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen. Het is een supergaaf doe- en ontdekcentrum in hartje Amsterdam. Elk uur is er een demonstratie van een groots opgezette kettingreactie, je kunt er virtueel dammen bouwen, goederen transporteren en zeepbellen maken. Ook zijn er workshops en proefjes te doen. Verwacht in de zomervakantie grote drukte. ’s Ochtends meteen na openingstijd is de beste tijd om nog relatief rustig door het pand te kunnen gaan.

 

1. De Spelerij/Uitvinderij, Dieren

Bij velen is de Spelerij/Uitvinderij niet bekend. Het is ook niet heel groot, maar ik vind het (misschien juist daarom) fantastisch! Een verdiende eerste plek. De spelerij is een soort grote speeltuin waarin kinderen actief uitgenodigd worden om dingen in beweging te zetten of zelf (al dan niet samen) iets te bouwen. Het park heeft een groot ‘kneuterigheids’ gehalte: bootjes van oude kruiwagens, oud metaal wat samen een mooie zeepbelmachine wordt, met grote hijskranen (helm op!) een fort van kratten bouwen… welk kind wordt daar nou niet blij van?
Daarnaast is er nog de uitvinderij. Dit is een soort grote werkplaats waar je onbeperkt mag verfspatten, piepschuimzagen, figuurzagen uit hout en meer. Ook is er voor kinderen van 10 jaar en ouder de mogelijkheid tot metaalbewerken.
Als klap op de vuurpijl kan je er tussen-de-middag ook nog je eigen broodjes bakken. Leuk voor het hele gezin, vanaf ongeveer 4 jaar.

 

Dit is mijn top 10, hopelijk heb ik je kunnen inspireren. Welk uitje staat bij jou en je kinderen op nummer één? Ik hoor het graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.