"Ik kan het niet!!"

Gepubliceerd op 13 augustus 2020 om 11:40

3 Tips zodat je kind roept: "Ik ga het proberen!!"

 

Als je denkt dat je iets niet kan, dan kan je het ook niet. Simpel.

Veel hoogbegaafde kinderen denken helaas dat ze iets niet kunnen. Ze beginnen  er niet aan. Als ze wel ergens aan beginnen en dit lukt niet de eerste keer, stoppen ze ermee. Dat noemen we een vaste mindset. Daar tegenover staat een groei mindset: durven nieuwe dingen aan te gaan en doorzetten als het even niet lukt.

Ik weet nog goed hoe we mijn zoon van destijds 2 jaar huilend op zijn loopfietsje hebben gezet. Een moment later was hij de snelheidsduivel van de straat en sjeesde hij overal heen. Leren fietsen… ook zo’n dingetje. Gelukkig was daar een lieve buurvrouw die hem het laatste zetje kon geven. Wij hadden als ouders al snel door dat onze zoon moest leren leren: iets aangaan wat je niet denkt te kunnen. En als het niet meteen lukt, nog éven doorzetten.

Jij weet net zo goed als ik, dat kinderen maar weinig van hun ouders aannemen. Onze zoon spant hierin de kroon. Vreemde ogen dwingen, zullen we maar zeggen. Zo jong als hij was, wilden we hem helpen met nieuwe dingen aangaan, doorzetten als iets niet meteen lukt. Dus gingen we op zoek naar een paar ‘vreemde ogen’. Tot onze grote teleurstelling en frustratie was er geen aanbod op ‘leren leren’ voor deze hele jonge leeftijd.

 

Inmiddels heb ik zelf een praktijk en begrijp ik waarom het aanbod voor deze hele jonge leeftijd er nog niet is. Kinderen van deze leeftijd kunnen nog niet van een afstandje naar zichzelf kijken. Zij zijn volledig in het hier en nu.

Is er dan niets mogelijk om deze kinderen te helpen? Jazeker wel!

3 tips hoe je je kind helpt uit een vaste mindset te komen:

 

1. Geef complimenten op inzet

Hoe vaak hoor jij jezelf zeggen: “wat een mooie tekening!” of “wat kan jij snel fietsen, zeg!”. Met de beste bedoelingen wil je je kind een complimentje geven. Omdat je trots bent of omdat je je kind een goed gevoel wilt geven. Bovenstaande complimentjes richten zich op het resultaat. Hiermee leer je je kind onbewust dat het belangrijk is wat het bereikt en kan.

Met een klein nuanceverschil, kan je je kind een compliment geven op inzet. Hierdoor leert je kind dat het belangrijk is om je best te doen, te oefenen en dat het oké is om fouten te maken. Voorbeelden van een dergelijk compliment zijn: “Ik zag dat je moeite had met het tekenen van het wiel van die auto, maar je hebt heel erg je best gedaan en niet opgegeven, goed zo!” of “Ik kan zien dat je veel geoefend hebt met fietsen, je gaat nu als een speer!”

2. Stuur aan op een succeservaring


Durft je kind niet te beginnen aan iets? Bedenk dat het af en toe een liefdevol duwtje in de rug nodig heeft. Soms gaat dat gepaard met tranen en angst, dat is niet erg. Zo leert je kind dat je soms ‘door de angst’ heen moet. Ons motto is thuis lange tijd “proberen is leren” geweest. Zozeer dat ik ‘m ook wel van mijn zoon terugkreeg als ik zelf iets niet durfde aangaan.

En lukt het nog niet? Ook dat is niet erg. Blijven oefenen. Leg je kind uit dat het ook niet meteen kon lopen, of praten, of eten…

Het woordje ‘nog’ is een prachtig woord. Als je kind roept “maar ik kan het niet!!” dan kan jij teruggeven dat je kind het NOG niet kan. ‘Nog’ biedt perspectief op het later wél kunnen.

 

3. Geef het goede voorbeeld


Kijk eens heel eerlijk naar jezelf. Begin jij makkelijk aan een nieuwe uitdaging? Kom jij vaak uit je comfortzone? Of ga je lastige dingen liever uit de weg?

Dat wat jij doet, is het grote voorbeeld voor je kind. Je leeft jouw kind het leven voor. Hoe reageer je als je een foutje maakt? Word je dan boos op jezelf? Sta je te foeteren? Of zeg je tegen jezelf ‘kan gebeuren, ik probeer het nog een keer’.

Wees je bewust van je eigen handelen en bedenk wat je graag wilt dat je kind van jou leert. Leef je kind voor, hoe je wilt dat je kind met uitdagingen omgaat.

 

Heel veel succes met bovenstaande tips. Lukt het niet meteen? Dat is niet erg, het lukt NOG niet. Gewoon blijven oefenen ;).

 

Wil je meer weten over mindset en het opvoeden van hoogbegaafde kinderen? Meld je aan voor de opvoedcursus of de oudergroep voor ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen.

 

Is je kind ouder dan 7 jaar? En wil je dat je kind positiever gaat denken?
Geef je kind op voor de kindercursus hoogbegaafdheid & mindset.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.