Hoogbegaafd zijn: vloek of zegen?

Gepubliceerd op 7 september 2020 om 13:56

5 positieve aspecten van hoogbegaafd zijn

Mensen denken vaak dat hoogbegaafdheid een zegen is (“Je bent toch lekker slim?”). Maar veel hoogbegaafden lopen vroeg of laat tegen problemen aan. Over die problemen kan je veel in mijn andere blogs en elders online vinden.

Hoogbegaafden hebben de neiging om alleen naar de negatieve kanten van hun hoogbegaafde ‘zijn’ te kijken. Bij deze een opsteker: het is niet allemaal kommer en kwel, er zitten zeker ook leuke kanten aan hoogbegaafd zijn:

 

  1. Snel van begrip

Als hoogbegaafde ben je snel van begrip. Je doorziet een situatie snel en weet ‘hoe de hazen lopen’. Je legt makkelijk verbanden tussen situaties die op het oog totaal verschillend lijken. Je weet vaak al hoe je het probleem moet oplossen voordat anderen doorhebben dat er überhaupt een probleem is.

Als je ‘aan’ staat wat leren betreft, pik je snel de stof op. Huiswerk maken kost je weinig tijd en voor een toets hoef je niet echt te leren. Die tijd kan je voor leukere dingen gebruiken.

 

  1. Intense beleving van de wereld om hen heen

Als je hoogbegaafd bent, ben je vrijwel altijd ook hoogsensitief. Dit kan op verschillende vlakken. Je kunt een feilloze intuïtie hebben waar je blind op kunt vertrouwen, of je hebt een scherpe neus en een zeer uitgebalanceerd smaakvermogen waardoor je ontzettend goed kunt koken. Of je hoort kleine nuances in geluiden waardoor je ’s nachts nooit door een huilend kind zult heenslapen.

Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je intens kunt genieten. De schoonheid van de natuur, kleuren, geuren en vriendschappen. Emoties zijn heftig. En hoewel dit lastig is bij verdriet en boosheid, kan je ultiem genieten bij blijdschap en ontroering.

 

  1. Oneindig veel mogelijkheden: willen is kunnen

Door je grote denkvermogen zijn je mogelijkheden bijna ongelimiteerd. Dat wat je wil, kan je vaak ook. Je wordt niet belemmerd in je keuzes omdat iets te hoog gegrepen is voor jou. Je hoeft je niet neer te leggen bij beperkte mogelijkheden.

Als jij dierenarts wilt worden, dan kan je dat. Als je meubelmaker wilt worden, kan dat ook. De wereld ligt aan je voeten. Als je maar wil. Dat is wel een zeer grote voorwaarde. Zoals mijn moeder vroeger al over mij zei: “wat ze in d’r kop heeft, heeft ze niet in d’r kont!”

  1. Groot rechtvaardigheidsgevoel

Een kenmerk van hoogbegaafdheid is het hebben van een groot rechtvaardigheidsgevoel. Het brengt je nogal eens in de problemen, omdat niet iedereen het zo nauw met regels neemt als jij, maar het is ook een ontzettend mooie en eerbare eigenschap.

Jouw grote rechtvaardigheidsgevoel maakt dat je eerlijk en duidelijk bent in je communicatie. Dat maakt je een fijn mens om mee om te gaan. Als anderen ruzie of onenigheid hebben, ben jij degene die ertussen komt om tot een harmonieuze oplossing te komen.

Ik werd ooit door een medescholier zo omschreven:  “een wereldverbeteraar in het klein”

  1. Grote creativiteit en focus

Een hoogbegaafd persoon bezit een enorme dosis creativiteit. Je kunt van niets iets maken. Je hebt voor ieder probleem verschillende oplossingen en hebt er plezier in. Als iets je interesse eenmaal heeft, kan je je volledig focussen en kan niets of niemand je ervan af brengen. Je raakt in een ‘flow’. Hoe heerlijk is dat?!

 

Dit is mijn positieve kijk op hoogbegaafdheid. Eerlijk gezegd, kostte het me best wat moeite om tot deze punten te komen. Maar al schrijvend, besef ik me des te meer wat een zegen het is om hoogbegaafd te mogen zijn. Het zal mijn hoogsensitieve kant zijn, maar ik raak zelfs een beetje emotioneel hiervan. De nadruk ligt zó vaak op de negatieve kanten en problemen.


Nee, het is niet alles goud wat er blinkt, maar het is zeker ook erg bijzonder en mooi.

Lukt het jou om de positieve kanten te zien? Wat zijn voor jou de mooie kanten van hoogbegaafdheid? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

(Ha, nieuwsgierigheid… nog zo’n mooie eigenschap ;))

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.