Hoogbegaafd zijn: vloek of zegen?

Mensen denken vaak dat hoogbegaafdheid een zegen is (“Je bent toch lekker slim?”). Maar veel hoogbegaafden lopen vroeg of laat tegen problemen aan. Over die problemen kan je veel in mijn andere blogs en elders online vinden.

Lees meer »

Executieve functies - Prioritering / planning

Prioritering is één van de executieve functies op het gebied van cognitie (het denken). Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen. Deze functies werken met elkaar samen en worden ingezet bij het dagelijks functioneren. Ook bij het leren en werken zijn deze functies belangrijk.

Lees meer »

Executieve functies - Volgehouden aandacht

Volgehouden aandacht is één van de executieve functies op het gebied van gedrag (doen). Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen. Deze functies werken met elkaar samen en worden ingezet bij het dagelijks functioneren. Ook bij het leren en werken zijn deze functies belangrijk. Iedere persoon heeft een eigen combinatie van sterk en zwak ontwikkelde functies. De functies die zwakker zijn, kunnen meer ontwikkeld worden. Toch blijven sommige functies zwakker ten opzichte van andere sterker ontwikkelde functies.

Lees meer »

Executieve functies - Taakinitiatie

Taakinitiatie is één van de executieve functies op het gebied van gedrag (doen). Executieve functies zijn de regel- en aansturingsfuncties van de hersenen. Deze functies werken met elkaar samen en worden ingezet bij het dagelijks functioneren. Ook bij het leren en werken zijn deze functies belangrijk. Iedere persoon heeft een eigen combinatie van sterk en zwak ontwikkelde functies. De functies die zwakker zijn, kunnen meer ontwikkeld worden. Toch blijven sommige functies zwakker ten opzichte van andere sterker ontwikkelde functies.

Lees meer »

Executieve functies

Er is al veel over geschreven. Het is een populaire term voor functies, of vaardigheden, die niet nieuw zijn. Waar hebben we het over als we het over executieve functies hebben en waarom zouden hoogbegaafde leerlingen daar vaak zoveel moeite mee hebben?

Lees meer »

De leerkuil

Hoogbegaafde kinderen zijn een ster in het vermijden van moeilijkheden. Zij hebben meestal de ervaring dat zij schoolwerk in één keer kunnen. Eigenlijk kunnen zij het al, voordat de lesstof in de klas behandeld wordt.

Lees meer »

Is mijn leerling hoogbegaafd?

Vorige keer schreef ik over de 10 kenmerken waaraan je thuis kunt herkennen of je kind wellicht hoogbegaafd is. Dit keer vul ik het aan met 10 kenmerken waaraan je een hoogbegaafd kind herkent op school.

Lees meer »

Is mijn kind hoogbegaafd?

Wanneer ben je hoogbegaafd? Hoogbegaafdheid is een combinatie van een hoog IQ (hoger dan 130) in combinatie met een aantal persoonlijkheidskenmerken, waaronder creativiteit en motivatie.

Lees meer »

Liever een filmpje?

Van mijn nieuwste blogs heb ik op facebook lives opgenomen. Je kunt ze hier terugkijken: https://www.facebook.com/OrthopedagoogSheila