Hoogbegaafd zijn: vloek of zegen?

Mensen denken vaak dat hoogbegaafdheid een zegen is (“Je bent toch lekker slim?”). Maar veel hoogbegaafden lopen vroeg of laat tegen problemen aan. Over die problemen kan je veel in mijn andere blogs en elders online vinden.

Lees meer »

Hoogbegaafdheid en autisme

Eén van de meest voorkomende misdiagnoses bij hoogbegaafdheid, is ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Hoe komt het dat veel hoogbegaafde kinderen onterecht deze diagnose krijgen? En hoe voorkom je deze misdiagnose?

Lees meer »

En, hoe was de vakantie?

De vraag die je op dit moment misschien wel het meest gesteld wordt. We hebben het over lekker warm weer, zwemmen, de bergen en de heerlijke camping waar we heen gingen. En oja, het eten was ook heerlijk!

Lees meer »

Top 10 leukste vakantie uitjes voor hoogbegaafde kinderen

Eindelijk… vakantie!Lang naar uitgekeken, de laatste weken echt afgeteld, en dan is het zover: vakantie! De kinderen zijn moe, de laatste weken waren nog ´even doorzetten´, en nu heerlijk ontspannen en genieten. Tot rust komen. Om er vervolgens achter te komen dat een vakantie van 6 weken eigenlijk best lang is. Om van de vakantie bij onze zuiderburen nog maar te zwijgen: daar duurt de schoolvakantie zelfs 2 maanden! Met een beetje geluk ga je daarvan enkele weken op vakantie. Maar wat doe je de rest van de vakantie?

Lees meer »

Hoogbegaafd naar de brugklas

Nog even en het is weer vakantie. Lekker even nietsdoen en hopelijk genieten van lekker weer! Voor de kinderen uit groep 8 zitten de laatste loodjes er inmiddels (bijna) op. Kamp is geweest, de musical gespeeld, het applaus ontvangen. Tijd voor de volgende stap in hun leven: de middelbare school! Hoe zal het ze vergaan volgend schooljaar? Gaat het ze lukken om nieuwe vrienden te maken? Hoe gaan ze om met al dat huiswerk? Vreemde talen leren en vooral het huiswerk plannen! Hoe gaat het ze lukken om hun mobiel – die soms vergroeid lijkt te zijn aan hun handen – weg te leggen, om de verleiding te weerstaan? Whatsapp, games, instagram… allemaal véél interessanter dan Magister en hun huiswerk.

Lees meer »

Hoogbegaafd buitenspelen

Onlangs las ik in het nieuws dat 15% van de kinderen nooit, ik herhaal: NOOIT, buitenspeelt. Huh? Daar kan ik met mijn moederverstand echt niet bij. Ook met mijn professionele verstand niet, overigens. Ik neem aan dat er bedoeld wordt dat dit geldt voor de thuissituatie. Ieder schoolgaand kind speelt toch op school op gezette tijden buiten? En op de opvang?Hoe is het mogelijk dat in de thuissituatie 15% van de kinderen nooit buiten speelt?! Wat doen deze kinderen dan? Van het ene clubje naar het andere? Alleen maar beeldschermen? Met hun neus in de boeken? Schiet mij maar lek.

Lees meer »

Maar... hier hebben toch álle kinderen behoefte aan?

Onlangs heb ik bij een Kinderopvang Organisatie een presentatie gegeven over hoogbegaafdheid. Naast de kenmerken van hoogbegaafdheid bij kinderen, kwamen ook de speciale behoeften van hoogbegaafde (en vaak ook hoogsensitieve) kinderen ter sprake. Eén van de pedagogisch medewerkers stelde mij de kritische vraag: “Maar wat jij ons nu vertelt, dat hebben toch álle kinderen nodig?”. Ja, de meeste behoeften die ik benoemde, gelden inderdaad ook voor andere kinderen. Maar waarom heb ik ze dan toch opgenomen in mijn presentatie? En waarom vind ik het zo belangrijk om ze te benoemen? Deze pedagogisch medewerker heeft mij aan het denken gezet!

Lees meer »

IQ test: ja of nee?

Wat maakt dat je je kind laat testen op zijn of haar intelligentie? Wanneer kies je als ouder ervoor om je kind te laten testen? Wat gaat het je zoon of dochter brengen? Wat zijn de gevolgen als het IQ van je kind bekend is?

Lees meer »

Voltijds hoogbegaafden onderwijs of regulier?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik denk over voltijds hoogbegaafden onderwijs ten opzichte van regulier onderwijs. Ik merk bij de vragenstellers dat er twijfel is. Twijfel of zo´n aparte school, het afzonderen van deze doelgroep van andere kinderen, wel zo´n goed idee is. Mijn motto is:

Lees meer »

Hb, tabé taboe!

Het is deze week de week van de hoogbegaafdheid. Een goed moment om een pleidooi te houden voor het opheffen van het taboe op hoogbegaafdheid.

Lees meer »

Hoogbegaafd = hoogsensitief!

Als je hoogbegaafd zegt, zeg je hoogsensitief. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor, maar de praktijk wijst uit dat iedere hoogbegaafde in meer of mindere mate hoogsensitief is. Hoe hoger het IQ, hoe hoger de sensitiviteit. Dit kan op één of meerdere gebieden zijn. Maar wat betekent het om hoogsensitief te zijn, wat hebben hoogsensitieve kinderen nodig en hoe ga je daar als ouder en leerkracht mee om?

Lees meer »

Liever een filmpje?

Van mijn nieuwste blogs heb ik op facebook lives opgenomen. Je kunt ze hier terugkijken: https://www.facebook.com/OrthopedagoogSheila